inför köpet

Vilken bredd ska jag ha?

Mät mellan klockans bandhorn 
alltså som den gula linjen. 

Längden i millimeter (mm) är storleken du ska ha.


Vilket bandstiftsverktyg behöver jag?

Det beror på vilken klocka och vilka band du har. 

En länk behöver ett verktyg med en smal "gaffel". Är gaffeln för bred kommer verktyget inte ned i länken för att kunna lossa bandstiften. 
Bilden visar: Bergeon 7767-F vs Basic

Har klockan borrade bandhorn behövs verktygets sida med pinnen. 
Där är pinnens tjocklek avgörande - är den för bred kan den på vissa klockor inte ta sig in i hålet.


Tips!

Tänk på att hantera verktygen försiktigt då spetsarna kan gå av. Dyrare verktyg såsom Bergeon har tåligare spetsar av härdat stål, men kan fortfarande gå sönder. 

Läs mer om de olika modellerna --> här
Köp ditt verktyg --> här


Dyrare verktyg brukar ha smalare spetsar: både gaffel-sida och pinnen jämfört med billiga. Jämför bilderna ovan. 
Bild 1: Bergeon 7767-F är till vänster i bild (0.8 mm) vs Basic (1 mm)
Bild 2: Bergeon 7767-F är överst i bild (1 mm bred)  vs Basic (2.5 mm)


Passar bandet min klocka?

Detta är omöjligt att svara på utan mer uppgifter. Instruktioner om hur man mäter vilken storlek man behöver för klockan finns längst upp på denna sida ("Vilken bredd ska jag ha").

Klockor har olika bandbredd så utan den informationen kan vi inte svara på om banden passar er klocka eller inte. 

Vi kan tyvärr inte svara på modellspecifika frågor: till exempel om en Tudor Black bay kan ha ett band med böjda ändar eller en Seiko Turtle kan ha en rejäl meshlänk.


Om ni köper ett band får ni gärna skicka en bild till oss som vi kan använda på hemsidan för att hjälpa andra kunder :-)


Hur betalar jag för mitt köp?

Vi erbjuder betalning till vårt Plusgiro eller Klarna Checkout. 

 • Klarna 
  Välj mellan deras olika betallösningar som kortbetalning, direktbetalning, faktura eller delbetalning. Följ deras anvisningar och villkor. När vi fått meddelande från Klarna att din betalning gått genom dem skickar vi din order.

 • Plusgiro
  Betala till vårt angivna plusgiro-konto inom 10 bankdagar. Ange ditt ordernummer eller efternamn som meddelande. När vi har registrerat betalningen på vårt konto skickas ordern.


Efter köpet

Hur byter jag klockarmband?

Först måste det gamla bandet avlägsnas. 

1. Bilden 1
Kolla på utsidan av klockans bandhorn om det finns något 
hål.  

2. Bild 2 - för hål
Har klockan borrade bandhorn som det kallas ska du använda den bandstiftsverktygets spetsiga pinne. 
Tryck in pinnen i hålet. Bandstiftet som håller fast bandet kommer att fjädra och du kan lossa bandet. 

3. Bild 3 och 4 - utan hål

Då måste du använda bandstiftets "gaffel" oavsett om bandet har en länk av metall eller läderband. 
För läderband: placera gaffeln mellan bandets kant och bandhornen som Röda pilen visar. Tryck inåt mot bandet som den Blå bilen visar. Då fjädrar bandstiftet och du kan lossa bandet från klockan.

För länkar: placera gaffeln som de inringade röda ringarna visar på bild 4 nedan. Tryck inåt mot länkens mitt så att bandstiftet fjädrar och du kan lossa länken.

4. Montera det nya bandet

Trä in bandstift i det nya bandet. Tryck in bandstiftet allt som går på ena sidan av bandhornen med verktygets "gaffel", tex den vänstra sidan. 

Ändarna på bandstiftet fjädrar, så tryck på dess högra topp för att pressa in den mellan bandhornen. Det kommer att att klicka fast när stiftet träffar hålet, men akta så att du inte slinter. 


TIPS!
Använd gärna vanlig tejp på baksidan av klockan och bandhornen för att minimera risken för repor om du slinter.

Bild 4 - utan hål

Om man har en för bred gaffel kommer den inte att gå ned i hålet.Hur gör jag med mesh-länkar?

Se bilderna med instruktioner. 

Hur man justerar längden på en mesh-länk.

Hur man öppnar låset på en meshlänk.


Hur byter jag spänne?

Se bilderna med instruktioner. 

Sätt fast bandstiftet och lås fast pinnen
med den.

Sätt fast pinnen först. 
Trä sedan igenom bandstiftet.

Sätt tillbaka spännet.
Ändarna fjädrar, så tryck in en änden och för spännet på plats så klickar det fast.Hur sköter jag om mitt klockarmband? 


Länkar av metall bör rengöras då och då med tandborste och varmt vatten (och ev. lite diskmedel) för att ta bort döda hudceller. 
Läderband ska skötas om som andra lädervaror. Är det fuktigt så bör det torkas av med torr trasa. Har det utsatts för vatten måste det torka ordentligt innan det används igen och smörjas med t.ex. läderbalsam. Bandet "Vintage känslan" med sin ruggade yta kan med fördel sprayas med skyddsspray för läder och mockaprodukter (läs anvisningar på produkten först). Läder är ett absorberande material så undvik kontakt med t.ex. smink och parfym.
Hur länge en rem håller beror på flera faktorer som hur den används och sköts om. De slits av svett och att användas för långa perioder i sträck. Läderband håller cirka 6-12 månader.

Tips för läderband:

 • Sov inte med bandet
 • Ha ett annat band att byta mellan då och då
 • Sätt inte åt bandet för hårt mot handleden. Svett och fukt avdunstar inte lika effektivt då.
 • Utsätt bandet inte för sol
 • Låt bandet inte komma i kontakt med smink eller parfym
 • Bada eller duscha aldrig med bandet.
 • Torka av bandet med torr trasa om det är fuktigt. 
 • Smörj in med läderbalsam om det är väldigt torrt.
 • Band av krokodil, ödla och orm brukar vara känsligare än kalvläder.


Service & reparation

Erbjuder ni garanti på utförd service?

Nej. För att kunna hålla ett så lågt pris som möjligt och erbjuda kunden flera alternativ av reservdelar kan vi inte erbjuda någon garanti på fortsatt funktion eller tidshållning.

Alternativet vore:

 • att som stora urmakarier byta alla slitagedelar oavsett om de är trasiga eller inte. Detta medför ett betydligt högre pris på den totala servicen.
 • att inte kunna erbjuda begagnade reservdelar eller nya delar från motsvarande märke (t.ex. Selitta-delar till ETA-verk). 
 • att inte längre kunna erbjuda "lågpris"-reparation: t.ex. att endast byta en trasig fjäder utan att klockan servas.
 • att grundpriset höjs på både service och reparation för att täcka upp kostnader uppkomna på grund av Åldersslitage på äldre klockor och handhavandefel av kunden. 


Om det på allmän begäran framkommer nog med stöd för att ändra koncept kan vi komma att införa en Garanti och uppdatera prislistan med hänsyn till ovan nämnda punkter. 

Hur vet jag om jag har en kopia? Varför får jag inte serva den hos er?

Vi stödjer inte den olagliga branschen med kopior. Därför vill vi varken serva eller handskas med klockor som är eller misstänks vara kopior.


Är man osäker på sin klockas äkthet bör man lämna in den hos Officiell återförsäljare för märket eller en firma som värderar klockor såsom Kaplans. 

Vi utfärdar inga äkthetsintyg och vill inte heller att ni skickar misstänkta kopior för att vi ska kontrollera om de kan vara äkta. Därför har vi satt en kostnad på 500 kr om klockan som skickas visar sig/misstänks vara kopia. Detta är en liknande kostnad som ett äkthetsintyg kostar.

Tips för att undvika kopior: 

"Är priset för bra för att vara sant" så är den med största sannolikhet inte äkta. Jämför med bilder på internet mot exakt modell. Ser urtavlan och boetten likadan ut: står det samma text och logo? Har den samma visare? Är det en gammal klocka kan man även kolla så att urtavlan har åldrats på korreket sätt (vita tavlor blir gulaktiga).Öppna bakboetten: kontrollera att urverket är korrekt för både märket och modellen.


Vad är radioaktiv lysmassa?

Fram till 1950-talet använde man radium som lysmassa på armbandsurens urtavla för att de skulle lysa i mörkret. När det blev förbjudet gick man över till tritium på 60-talet. Än idag finns det märken som använder tritium fastän det också är radioaktivt. 


Tritium har en halveringstid på cirka 17 år, jämfört med radium som har 1620 år! Det betyder att om man från början har 100% radium så finns det 50 % radium kvar efter 1 620 år. Resten omvandlas till andra ämnen.


Till höger visas en klocka från 1944 med radium som lysmassa.


Vilka moderna klockor servar ni inte? Varför?

Vi servar inte moderna klockor med inhouse-urverk. Det vill säga märken som tillverkar sina egna urverk. Exempel på märken som gör det är Rolex, Jaeger LeCoultre, Patek Philippe. Även nyare Omega med det de kallar Co-Axial urverk. 

Anledningen är att reservdelar inte går att få tag i om man inte är ett officiellt servicecenter för märken (även om undantag kan finnas). 
Dessutom behövs ofta speciella verktyg. Vissa modeller av samma märke kan behöva olika verktyg.  Det är helt enkelt inte lönsamt för oss att köpa in dessa för att serva enstaka klockor. 
Vissa märken använder även sina egna oljor. Det finns motsvarande men att få samma resultat: t.ex. COSC-tidshållning kan inte garanteras. 

Märkena gör detta för att man ska serva klockorna hos dem istället för hos oberoende firmor. 


ÖVrigtFår jag använda bilder från er hemsida? 

 
Nej.

För att använda bilderna som finns på hemsidan måste du ha vår skriftliga tillåtelse. I undantagsfall kan vi ge tillåtelse om du vill göra reklam och länka till någon av våra produkter på annan sajt - men du måste alltid ha vårt godkännande innan du använder våra foton. 


Det är alltså inte tillåtet att använda våra bilder för att t.ex. sälja vidare en produkt som du köpt hos oss, sälja en liknande produkt eller efterfråga vart man kan köpa samma produkt billigare på annan sajt.


Vissa bilder på hemsidan har våra kunder skickat in till oss och där har vi fått tillåtelse att använda dem. Eftersom vi inte äger rättigheterna till dessa bilder kommer vi aldrig ge någon annan tillåtelse att använda dessa oavsett anledning.