FAQ

Vilken bredd ska jag ha?

Svar: Mät mellanrummet mellan klockans bandhorn. 
Klockan på bilden behöver ett 18 mm band.

Hur byter jag klockarmband?

Svar: Det finns för det mesta två olika sätt. Det underlättar om du har ett bandstiftsverktyg, men om du har ett substitut hemma går det bra att använda dessa. Tänk på att risken att slinta och skapa repor ökar om man inte har rätt verktyg! Använd gärna tejp på bakboetten och baksidan av bandhornen för att undvika repor ifall du slinter.
Först måste det gamla bandet avlägsnas. Kolla på klockans bandhorn om det finns något hål på utsidan.

Har bandhornen hål ska man trycka in verktygets spetsiga sida i hålet så att bandstiftet fjädrar och bandet går att få lös. 

Om det inte finns något hål är det verktygets gaffel-sida som ska användas. Placera det mellan bandhornen och bandet. Tryck inåt mot bandet så kommer det att lossna.

Trä in bandstift i det nya bandet. Tryck in bandstiftet allt som går på ena sidan av bandhornen, tex på vänstra sidan. 

Ändarna på bandstiftet fjädrar, så tryck på dess högra topp för att pressa in den mellan bandhornen. Det kommer att att klicka fast när stiftet träffar hålet, men akta så att du inte slinter. 


Vilket bandstiftsverktyg behöver jag?

Svar: Det beror på vilken klocka och vilket band du har. 
En länk behöver ett verktyg med en smal gaffel-sida: är gaffeln för bred kommer inte verktyget ned i länken och kan inte lossa bandstiften.
Är det borrade bandhorn är det det spetsiga pinnen på verktyget som används och dess tjocklek avgörande: är pinnen tjockare än hålet kommer den inte in.


"Passar bandet min klocka?

Svar: Detta är omöjligt att svara på utan mer uppgifter. Instruktioner om hur man mäter vilken storlek man behöver för klockan finns längst upp på denna sida ("Vilken bredd ska jag ha").

Klockor har olika bandbredd så utan den informationen kan vi inte svara på om banden passar er klocka eller inte. 


Vi kan tyvärr inte svara på modellspecifika frågor: till exempel om en Tudor Black bay kan ha ett band med böjda ändar eller en Seiko Turtle kan ha en rejäl meshlänk 


Vi vill förstås hjälpa till så mycket som möjligt och ger gärna kompletterande information som ni behöver för att ta reda på svaret! Hör av er! :-)


Hur gör jag med mesh länkar?

Svar: Se bilderna nedan för hur man justerar längden samt öppnar spännet.

Hur man justerar längden på en mesh-länk.

Hur man öppnar låset på en meshlänk.


Hur byter jag spänne?

Svar: Se bilderna med instruktioner. 

Sätt fast bandstiftet och lås fast pinnen med den.

Sätt fast pinnen först. 

Trä sedan igenom bandstiftet.

Sätt tillbaka spännet. Ändarna fjädrar, så tryck in en änden och för spännet på plats så klickar det fast.Vad är radioaktiv lysmassa?

Svar: Fram till 1950-talet använde man radium som lysmassa på armbandsurens urtavla för att de skulle lysa i mörkret. När det blev förbjudet gick man över till tritium på 60-talet. Än idag finns det märken som använder tritium fastän det också är radioaktivt. 


Tritium har en halveringstid på cirka 17 år, jämfört med radium som har 1620 år! Det betyder att om man från början har 100% radium så finns det 50 % radium kvar efter 1 620 år. Resten omvandlas till andra ämnen.


Till höger visas en klocka från 1944 med radium som lysmassa.


Erbjuder ni garanti på utförd service?

Svar: Nej. För att kunna hålla ett lågt pris och erbjuda kunden flera alternativ av reservdelar kan vi inte erbjuda någon garanti på fortsatt funktion eller tidshållning.

Alternativet vore:

 • att som stora urmakarier byta alla slitagedelar oavsett om de är trasiga eller inte. Detta medför ett betydligt högre pris på den totala servicen.
 • att inte kunna erbjuda begagnade reservdelar eller nya delar från motsvarande märke (t.ex. Selitta-delar till ETA-verk). 
 • att inte längre kunna erbjuda "lågpris"-reparation: t.ex. att endast byta en trasig fjäder utan att klockan servas.
 • att grundpriset höjs på både service och reparation för att täcka upp kostnader uppkomna på grund av Åldersslitage på äldre klockor och handhavandefel av kunden. 


Om det på allmän begäran framkommer nog med stöd för att ändra koncept kan vi komma att införa en Garanti och uppdatera prislistan med hänsyn till ovan nämnda punkter. 

Hur vet jag om jag har en kopia? Varför får jag inte serva den hos er?

Svar: Vi stödjer inte den olagliga branschen med kopior. Därför vill inte serva eller repararera klockor som är eller misstänks vara kopior. 


Är man osäker på sin klockas äkthet bör man lämna in den hos Officiell återförsäljare för märket eller en firma som värderar klockor såsom Kaplans. 


Vi utfärdar inga äkthetsintyg och vill inte heller att ni skickar misstänkta kopior för att vi ska kontrollera om de kan vara äkta. Därför har vi satt en kostnad på 500 kr om klockan som skickas visar sig/misstänks vara kopia. Detta är en liknande kostnad som ett äkthetsintyg kostar.


Tips för att undvika kopior: 

"Är priset för bra för att vara sant" så är den med största sannorlikhet inte äkta. Jämför med bilder på internet mot exakt modell. Ser urtavlan och bakboetten likadan ut: står det samma text och logo? Har den samma visare? Är det en gammal klocka kan man även kolla så att urtavlan har åldrats på korreket sätt (vita tavlor blir gulaktiga).Öppna bakboetten: kontrollera att urverket är korrekt för både märket och modellen.


Hur sköter jag om mitt klockarmband?

Svar: 
Länkar av metall bör rengöras då och då med tandborste och varmt vatten (och ev. lite diskmedel) för att ta bort döda hudceller. 
Läderband ska skötas om som andra lädervaror. Är det fuktigt så bör det torkas av med torr trasa. Har det utsatts för vatten måste det torka ordentligt innan det används igen och smörjas med t.ex. läderbalsam. 
Hur länge en rem håller beror på flera faktorer som hur den används och sköts om. De slits av svett och att användas för långa perioder i sträck. Läderband håller cirka 6-12 månader.

Tips för läderband:

 • Sov inte med bandet
 • Ha ett annat band att byta mellan då och då
 • Sätt inte åt bandet för hårt mot handleden. Svett och fukt avdunstar inte lika effektivt då.
 • Bada eller duscha aldrig med bandet.
 • Torka av bandet med torr trasa om det är fuktigt. 
 • Smörj in med läderbalsam om det är väldigt torrt.
 • Band av krokodil, ödla och orm brukar vara känsligare än kalvläder.Kan jag få rabatt på varorna?

Svar:

Eftersom våra marginaler är väldigt låga kan vi inte ge någon rabatt på produkterna i vårt sortiment (även om man köper många varor), men vi bjuder alltid på frakten*.

Vi erbjuder hellre alla våra kunder ett konstant prispressat pris och fri frakt än att höja priserna med 30-70% för att kunna köra en ordentlig rea någon gång per år.


Vi har dock en ”Outlet”!

Där har varorna nedsatt pris, men av en anledning. Ofta kan varan ha produktionsfel, det är en kund som returnerar en använd vara eller att tyvärr ångrat en specialbeställning.


Emellanåt har vi en kort tidsbegränsad kampanj med nedsatta varor som t.ex. hör till ett utgående sortiment. Håll ögonen öppna!  * Vid minsta ordersumma om 49 kr

Gäller ordrar i Sverige och frakten avser vanligt brev till postlåda med PostNord.